Kelahiran Ini

Kelahiran ini bermula dari sebidang dada subur yang kosong.
Tugallah benih pilihan sendiri dan siramlah ia dengan kemanisan rasa terpancar dari kilau minda dan emosi sendiri.
Teroka cari ruang sendiri, tanggamlah rupa bentuk dihajat, olahlah reka corak sepuas mahu.
Maka demikianlah berbahasa seseorang insan dengan daya budi sendiri.
Demikian itulah dirinya dan itulah jiwanya.

Jumaat, 16 September 2011

NEGERI PARA AULIA.


Sementara aku tidak lagi mampu berpuisi.     Sementara aku tidak lagi mampu bermimpi.    Segala suara sudah mendesis gusi tanpa gigi.    Tak mungkin bisa mengguris kata memahat dihati.     Tak mungkin bisa menggarap bagasa membawa erti.    Maka layaklah aku mencari pusara untuk lena menyendiri.    Berpestalah kalian sementara anak anak pribumi menggigit jari.     Mungkinkah jadi demikian suara beta kalau sudah dihujung hari.
Mungkinkah demikian bicara rasa kalau sudah melampau mengulum sepi.      Namun janganlah engkau berkata apa apa pada siapa jua nanti.    Kalau esok dari tanah pusara sana berguling guling melenting lenting.    Batu batu pipis dan bulat melayang melompat lincah mencari sasaran.    Kerana itulah kelak tandanya aku dan sahabat sahabat sedang meronta.    tidak mahu selesa lena diulit mimpi dalam peraduan dipusara sana.
Maka wahai siapa siapa dimana mana.    Hanyutkanlah suara ini diarus sungai.    Semuga ada aur tempat ia akan tersangkut.    Barangkali ada tebing tempat ia akan tersadai.    Mudah mudahan ada tanah sempat ia tompang meresap.    Mengadun membakar mengeras memejal menjadi batu.     Memancang bumi menjadi tugu penanda jiwa purba.    Manalah tahu esok menjadi tapak untuk bangkit jua.    Meneruskan kembara mencari pintu syurga.      Buat memancang batu asas mendirikan semula.     Sebuah negeri sebuah negara bangsa beraja

Tiada ulasan: